Державний політехнічний музей

Подготовка инженерных кадров в Киевском политехническом институте до 1914 года (на примере исследования прохождения курса наук студентом инженерного отделения Б. Г. Паустовским)

Любовь Бакаева


Анотація: Стаття присвячена підготовці інженерних кадрів в Київському політехнічному інституті під час навчання Б. Паустовського (1907–1914) Дано короткий огляд стану учбової частини інженерного відділення до вступу до інституту Б. Паустовського. Розкрита суть предметної системи, на конкретному прикладі показано вживання її правил, вказані причини тривалого перебування студентів в інституті. Представлено поетапне проходження курсу наук на інженерному відділенні на прикладі студента Б. Паустовського з дотриманням поло‐ження, статуту, правил для студентів, правил предметної системи, що діяли в інституті на той час. Використані архівні матеріали про навчання, оплату, військову повинність Б. Паустов‐ського, складені таблиці успішності, які допомогли визначити вибрану ним спеціалізацію. Дослід‐ження проводилося шляхом співставлення фактів з інших джерел і книжок брата Б. Паус‐товського – письменника Костянтина Паустовського, який описав польоти С. Уточкіна в Києві і участі в них студента Б. Паустовського, а також про його дружбу зі студентом І. Сікорським.

Ключові слова: Київський політехнічний інститут, інженерне відділення, предметна система навчання, проходження курсу наук, правила предметної системи, тривалість перебування студентів в інституті


  повний текст (PDF)