Державний політехнічний музей

Українські агрохімічно-грунтознавчі та землеробські уподобання інженера шляхів сполучення князя О. С. Кудашева у 1903-1908 роках

Віктор Вергунов


Анотація: Вперше представлено досі невивчену сторінку творчої спадщини князя О. С. Кудашева щодо розвитку агрохімічно-ґрунтознавчих та землеробських досліджень в Україні впродовж 1903-1908 рр., насамперед, через створення спочатку в 1904 р., а згодом у 1908 р. власним коштом відповідних лабораторій у Києві. На основі проведеного у 1903-1904 рр. аналізу 62 зразків ґрунтів з 11 губерній та в 1906 р. – 49 з 17 губерній чорноземної зони Російської імперії на замовлення відповідно Мережі дослідних полів Всеросійського товариства цукрозаводчиків та лабораторії загального землеробства Київського політехнічного інституту він встановив придатність щавлевої витяжки для визначення засвоєння рослинами фосфорної кислоти із заходу на схід, що впливало на рівень врожайності вирощуваних польових рослин. Окремими дослідженнями князь О. С. Кудашев довів ефективність гребеневої оранки для степової зони країни. Наводиться перелік наукових праць князя О. С. Кудашева з питань агрохімії та землеробства.

Ключові слова: хімічна лабораторія для дослідження ґрунтів, князь Олександр Сергійович Кудашев, фосфорна кислота, Київський політехнічний інститут, обробка ґрунту, лабораторія загального землеробства, інспектор протипожежної безпеки Київської земської управи.


  повний текст (PDF)